Przyprawy zagraniczne

26 listopada 2020
Posted in e-Zajęcia
26 listopada 2020 Dorota Kaczmarska

Przyprawy to najczęściej różne części roślin, np. owoce, nasiona, kwiaty, liście, kora, korzenie, zawierające różne charakterystyczne związki chemiczne (np. olejki eteryczne, estry, alkaloidy), nadające im specyficzny aromat i zazwyczaj ostry smak.
Odpowiednio dobrane przyprawy roślinne dodane do pożywienia wywierają korzystny wpływ na organizm ludzki. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, wzmagają działanie wydzielnicze wątroby i trzustki, wpływają na sprawne i prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wzmagają apetyt, działają również bakteriobójczo (szałwia, imbir, jałowiec, pieprz).
Wszelkie przyprawy powinny być stosowane w sposób umiarkowany (zwłaszcza przyprawy ostre). Nadmiar użytej przyprawy może spowodować obniżenie wartości smakowej i aromatycznej potraw, nie jest również zalecany zw względów zdrowotnych.
Ze względu na pochodzenie przyprawy dzieli się na krajowe i zagraniczne.
Dzisiaj chciałabym was zaprosić do zapoznania się z przyprawami zagranicznymi! Na pewno będziecie zaskoczeni pochodzeniem danej przyprawy, skoro często używamy ich w naszej polskiej kuchni tak jak cynamon czy goździk?
Poniżej przedstawiam Wam kilka przypraw które pochodzą z różnych części świata!

Cynamon – suszona kora młodych gałązek drzewa cynamonowego. Ma barwę jasnobrązową, łagodny smak i przyjemny zapach dzięki zawartości olejku cynamonowego. W kuchni znakomicie nadaje się do dań słodkich jak również pikantnych. Stosuje się do jagnięciny, do dań z ryżu, kompotów, zwłaszcza z gruszek, do deserów, kołaczy miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu, herbaty, ponczu, wina grzanego, piwa grzanego. Przyprawa ta jest lubiana i powszechnie wykorzystywana gastronomii. Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe, wina grzane oraz inne napoje. Znajduje zastosowanie także w kuchni indyjskiej i chińskiej.

Gałka muszkatołowa – jądro nasienne muszkatołowca o intensywnym zapachu i ostrym korzennym smaku. Zawiera olejek eteryczny i tłuszcze. Stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do mięsa  czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej. Jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo angielskie, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i “kwiat” muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów.

Goździki – wysuszone pączki kwiatowe drzewa goździkowego, mają barwę jasno- do ciemnobrązowej wędliniarstwie, wyrobie marynat rybnych, win i likierów.

Imbir – kłącze krzewu imbirowego, zawiera olejek eteryczny. Imbiru dodaje się do wielu potraw, np. sałatek owocowych, marmolad, rosołu z kury, sosów, pasztetu i flaków. Uszlachetnia też bardzo kwaśne mleko i chłodniki przyrządzane na podstawie zsiadłego mleka lub kefiru. Można go dodawać do czerwonej kapusty, wszelkich pikantnych potraw z mięsa wieprzowego oraz do sosów ziołowych i owocowych, w których skład wchodzi wino. Imbir ma także duże zastosowanie przy wyrobie gatunkowych napojów alkoholowych. Jest on ważnym składnikiem proszku curry i wielu innych mieszanek. Dodaje się go do herbatników, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, grzanego piwa oraz wina. Jest dodawany także do marynat z dyni i ogórków.

Liście laurowe – suszone liście krzewu laurowego. Zawierają olejek eteryczny, substancję gorzką oraz garbnik nadający im charakterystyczny smak i zapach. Poprawiają smak wielu zup (ziemniaczana, grochowa, fasolowa, kapuśniak, żur), flaków, potraw mięsnych, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny. Wzbogacają smakowo sosy, gulasze, galarety, gotowane ryby oraz potrawy z raków i krabów. Są niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych (ogórki, buraki, kapusta), mięsnych, rybnych i grzybów. Używa się ich również do peklowania mięsna, aromatyzowania rosołów, do potraw duszonych, do pieczeni, do budyniu.

Ziele angielskie – suszone, niedojrzałe owoce drzewa pimentowego, barwy szarobrązowej, ma swoisty smak pieprzu oraz zapach goździków i cynamonu. Zawiera olejek pimentowy, stosowany do większości potraw i konserw.

Mam nadzieję że zainteresowałam was temat przypraw i na co dzień będziecie bardziej zwracać uwagę na to czym doprawiacie swoje potrawy:)

Pozdrawiam Was

Kaczmarska Dorota