Shot z kurkumy

1 grudnia 2020
Posted in e-Zajęcia
1 grudnia 2020 Dorota Kaczmarska

Shot z kurkumy– szybki zastrzyk witamin, energii i przeciwutleniaczy!

Pewnie jednokrotnie słyszałeś powiedzenie ?śmiech to zdrowie?, ale czy wiesz, że to co jemy lub pijemy może być również genialnym lekiem? Często skuteczniejszym od wielu leków czy suplementów. Takim ?naturalnym lekiem? i sposobem na wiele dolegliwości jest kurkuma. Przyprawa o niezwykle silnym działaniu przeciwzapalnym i antyrakowym. Działa przeciwbólowo, chroni serce i walczy z cukrzycą. To tylko wybrane przykłady tego co potrafi kurkuma.

Dzięki kurkumie i imbirowi działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antyrakowo.

Podobne właściwości prozdrowotne posiada imbir. Podobnie jak kurkuma również imbir ma potwierdzone naukowo właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i przeciwbólowe. Imbir działa również antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Skutecznie oczyszcza zatoki i wzmacnia odporność.

Całość uzupełnia cytryna i pomarańcza, a tak naprawdę dodaje smaku. Oczywiście, jeśli chcesz możesz przygotować swojego shota bez pomarańczy, jednak ten dodatek sprawia, że kurkumowego shota nie trzeba popijać wodą 🙂

Zarówno kurkuma jak i imbir są dosyć charakterne w smaku. W dużych ilościach imbir może być ostry w smaku, a kurkuma pikantna i lekko gorzka.

Czarny pieprz i odrobina tłuszczu nie ma dużego wpływu na smak, jednak ułatwia przyswajanie kurkuminy, zawartej w kurkumie.

Składniki:

3 kłącza kurkumy (50g)
1 kłącze imbiru (20g)
1 cytryna
1 pomarańcza
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

JAK PRZYGOTOWAĆ SHOT Z KURKUMY?
To proste. Wystarczy wyciskarka i kilka minut, by z kilku składników wycisnąć to co najlepsze 🙂

Przygotowanie shota zajmie Ci krótką chwilę. To sok idealny dla wszystkich, którzy nie mają zbyt dużo czasu na szorowanie marchewki czy buraków na sok. Skład swojego shota możesz wzbogacić o inne składniki, jak dodatkowa pomarańcza czy marchewka dla dodania słodyczy. Innym sposobem na złagodzenie smaku dużej ilości kurkumy i imbiru jest rozcieńczenie shota wodą i dodaniem odrobiny miodu.

Pij na zdrowie!
Dorota Kaczmarska