Ziołowy parapet

7 stycznia 2021
Posted in e-Zajęcia
7 stycznia 2021 Basia Stachowska

Do wiosny jeszcze daleko. Ale możemy cieszyć się świeżymi ziołami, które wyhodujemy na własnym parapecie w kuchni. Ponieważ nic nie zastąpi witamin zawartych w świeżych roślinach, to warto stworzyć sobie mini ogródek w mieszkaniu.

Choć gotowe sadzonki łatwo dziś kupić w marketach, na targach, a nawet w dyskontach, istnieje spore ryzyko, że takie rośliny miały wcześniej kontakt ze spalinami lub środkami chemicznymi. które zdążyły negatywnie wpłynąć na ich jakość.

Jeśli chcielibyśmy ziołowy ogródek przygotować na swoim parapecie to prostym i bardzo tanim pomysłem będzie wykorzystanie do hodowli ziół zwykłych słoików czy starych puszek. Jeśli zależy nam na tym, by zioła ładnie prezentowały się na parapecie możemy je dodatkowo umieścić w ozdobnych osłonkach (jako osłonki możemy wykorzystać nawet zwykły, ceramiczny kubek). Dla dekoracji wszystkie zioła możemy dodatkowo położyć na ozdobnej tacce, dodać papierowe etykiety.

Kiedy decydujesz się na założenie ziołowego ogródka na parapecie, wybór roślin jest ogromny. Możesz dowolnie wybierać gatunki  o ciekawym pokroju, formie oraz barwie liści, a także oryginalnym aromacie.

Wybierając rośliny do swojego kuchennego ogródka, kieruj się własnymi preferencjami. Jakich przypraw najczęściej używasz? Jakie potrawy dominują w twoim menu? Pamiętaj, że zioła w kuchni są najczęściej bardzo proste w pielęgnacji. W większości przypadków wystarczy, że zadbasz o ich regularne podlewanie, ale też nie przelewanie. Śmiało możesz więc wybrać te rośliny, których smak i aromat uwielbiasz.

W uprawie pojemnikowej najlepiej sprawdzają się gatunki pochodzące z basenu Morza Śródziemnego (tymianek, szałwia, rozmaryn, ruta i lawenda), ponieważ są wytrzymałe na wszystkie niewygody, jakie spotkają je w pojemnikach, ponadto świetnie znoszą także zaniedbania w uprawie. Godne polecenia są również: mięta, melisa o cytrynowym aromacie, rozmaryn lekarski, tymianek pospolity, estragon, bazylia pospolita i tak lubiana lawenda.

Zacząć można też od najprostszych sposobów:

  • cebula posadzona w pojemniku z ziemią da nam świeży szczypior,
  • nasiona rzeżuchy wysypane na tackę z mokrą watą po kilku dniach utworzą zielony dywanik roślin bogatych w witaminy.

 

Do