Walentynki

12/02/2021
Posted in e-Zajęcia
12/02/2021 Dorota Kaczmarska

Dzień dobry 🙂
W niedzielę 14 lutego Walentynki! To czas, w którym obdarowujemy bliskich podarunkami. Idealnym pomysłem może okazać się wykonanie czegoś własnoręcznie, od serca. Ja proponuję przepyszne, słodkie muffiny bananowe z czekoladą.

Składniki na muffiny:

  • 3 banany
  • 100 g roztopionego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Krem:

  • 250 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 2 banany
  • 45 g kakao
  • 50 g cukru
  • kilka kropli soku z cytryny

Dekoracje:

  • kolorowe posypki
  • suszone owoce

Sposób przygotowania muffinek:
1. Obieramy banany i łamiemy na mniejsze części, wkładamy do miski i miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków.
2. Za pomocą miksera ubijamy 2 jajka z cukrem trzcinowym.
3. Czekoladę mleczną i deserową siekamy na mniejsze kawałki. Do rozgniecionych bananów dodajemy roztopione masło. Mieszamy.
4. Do miski z bananami przesiewamy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę, ubite jajka z cukrem i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
5. Formę do pieczenia muffinów wykładamy foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy je masą bananową do 3/4 wysokości.
6. Muffiny pieczemy mniej więcej przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160C (termoobieg) lub w temparaturze 170C (bez termoobiegu).

Sposób przygotowania kremu:
1. Banany wkładamy do miski blendera, dodajemy cukier, kakao, 3 żółtka oraz kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy wszystko za pomocą ręcznego blendera. Zmiksowane składniki przelewany do garnka, następnie podgrzewamy  do temperatury mniej więcej 80C. Odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie do lodówki.
2. Miękkie masło miksujemy za pomocą miksera. Do dobrze napowietrzonego masła dodajemy schłodzony krem i miksujemy.
3. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
4. Ostudzone muffiny dekorujemy kremem czekoladowo-bananowym. Możemy także użyć do dekoracji kolorowych posypek lub suszonych owoców.